{ "title": "Bebeklerde Mide Yanması", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/bebeklerde-mide-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:17:04", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde mide yanması, Halk arasında 'mide yanması'ya da ' mide reflüsü' olarak biliniyor. Reflü yani mide yanması bebeklerde de görülebiliyor. Reflü hastalığı da mide içerisinde salgılar, mide asidi ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan pepsin maddesi yani yemek borusuna geri kaçmasıdır. Normalde gıdaların yemek borusundan mideye geçmesinden sonra, yemek borusuna geri gelmemesi gerekiyor. Ancak reflü hastalığında bu düzen bozuluyor. Mideden yemek borusuna doğru olan kaçak, sadece yemek borusunun alt kısmın olduğunda buna reflü gırtlak seviyesine kadar olduğunda reflü adı veriliyor.

\" Mide yanması\" yani reflü, aslında bebeklerde daha çok görülüyor. Aşırı kusmayla ve öksürükle kendini gösteriyor. Bebeklerde reflüde; en önemli olan sabırlı olmaktır ve basit önlemler almaktır. Bebeklerde olan reflü yani mide yanma şikâyeti bebeklerin bir yaşına geldiğinde geçen reflüye karşı; bebeğinizi başı dik yatırın ve anne sütü ile az ve sık besleyin. Biberonla beslemekten uzak durun. Bu hastalık yetişkin hastalığı olarak bilinir ama aslında tam tersidir. Reflü hastalığın sadece büyüklerde görülmez; hatta daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülür bebeklerde reflünün daha çok görülmesinin nedeni; gıdaların mideye geçmesine izin veren kapakcığın henüz yeterince çalışmamasından dolayı ve bebeklerin çoğunlukla yatar pozisyonda olup, sıvı gıdalarla beslenmesidir. Bebeklerde reflü konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar da şunlardır.

Bebeklerde mide reflüsünün belirtileri nelerdir?

Bebeklerin çoğu mama yedikten sonra ya da emdikten sonra yediklerini çıkarıyorlar. Bazı bebeklerde daha sık ve yoğun olarak görülür. Bebeklerde kusma görülür. Bebekler yediklerini çok sık çıkardığı zamanlarda, anne ve babalar telaşlanıyorlar ve doktora başvuruyorlar. Reflü pek çok farklı belirtiyle kendini gösterdiğinde ve diğer organlarında etkilediğinden birçok hastalıkla karıştıra biliniyor. Bu nedenle rüflünün belirtilerini çok iyi bilmek gerekiyor. Tekrarlayan üst solunum yolu iltihapları, geçmeyen ses kısıklığı, hırıltılar ve öksürük gibi solunum yolu belirtisi, reflü hastalığı ihtimali olabilir.

Bebeklerde reflü olması halinde doktora ne zaman gidilmesi gerekir?

Bebeklerde sıklıkla görülen reflü \" fizyolojik \" olarak bilinir ve bebeklerde fizyolojik reflü hastalık olarak kabul edilmiyor. Bu bebeklerin gelişmesinde ve kilo almasında bir sorun olmuyor. Sadece sık olarak kusmalar görülür. Bebeğin büyümeye başladığı zaman (Özellikle yürümeye başladığı zaman bir yaşına doğru) katı gıdalara geçilmesi ve kendi başına dik şekilde oturmaya başlayınca kendiliğinden bu belirtiler azalır ve bebeklerde reflü ortadan kalkar. Böyle bebeklere tedavi gerekmiyor. Ama sabırlı olur ve zaman tanırsanız bebeğiniz bir yaşında reflüyü atlatır. Ama kusmalar şiddetini ve sıklığını artırırsa, bebek kilo almıyorsa, solunum yolu şikâyetleri yoğunlukla yaşanmaya başlanıyorsa; bir çocuk doktoruna gitmek gerekiyor.

Bebeklerde reflü başka hastalıklara da neden oluyor mu?

Bebeğin reflüdenaz etkilenmesi için duruş pozisyonuna çok dikkat etmek gerekir. En doğru pozisyon; yemek yedikten sonra bebekleri karınları üzerine başı yukarıda olacak şekilde yatırmak gerekiyor. Ama bebeklerin çoğu bu pozisyonda durmak istemez ve ağlarlar. Bu durumda bebekler sırt üstü ve baş gövde dik, yukarıda olacak şekilde yatırılabilir. Bu duruş için yatakta kalmayı önleyici ve açı verici yastıklardan yararlanabilirsiniz.

Reflü olan bebeklerin beslenmesi

Herşeyden önce anne sütüyle beslenen bebeklerde reflü şikâyeti daha az görülür. Bebek mümkün olduğunda anne sütüyle az ve sık beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde mama değişikliği yapıldığında reflü bir süre azalır, ama bir süre sonra yeniden şikâyetler başlar. Biberonla beslemede de reflüyü arttırıcı etki vardır. Bebek biberondan mamayı çekmediğinde daha fazla hava yutar ve bu da reflüyü başlatabilir. Katı yiyeceklere ve kaşıkla beslemeye geçince reflünün azaldığı görülür. Bebeğin beslenme sonrasında gazını çıkartın. Sık sık azar azar besleyin. Besleme sırasında başı yukarıya gelecek şekilde olmalı.
" } ] }