{ "title": "Gebelikte Mide Yanması", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/gebelikte-mide-yanmasi(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:50:49", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Gebelikte Mide Yanması, Gebelik de hormonların değişmesi sonucu gebelik aylarına göre değişiklik gösterir. Gebelikte mide yanması en sık karşılaşılan zararsız ve geçici bir dönemdir. Mide yanması kimi gebelerde ilk 3 ay içinde görülür ve 5-6 aylıkken geçer, kimi gebelerde ise 3-9 ay kadar devam eder.

Mide yanmasının en önemli sebebi hamilelik döneminde annelik hormonlarının artması rahimdeki kasların ve yemek borusunun gevşemesi sebep olur. Yemek borusundaki gevşeme midedeki asitlerin yukarı çıkmasına neden olur ve boğaza hoş olmayan bir yanma duygusu verir.

Gebelikte mide yanmasını önlemek: Gebelikte mide yanmasının önüne geçmek için ilk yapılacak şey kızarmış yiyecekler, kahve, asitli içecekler, (Kola, limon, sirke, salam, sosis, sucuk) aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak olacaktır. Düzenli beslemeyle hafif bir diyetle bu yanma hissini azaltıla bilinir. Gebelikte yemek öğünleri az ve sık olmalıdır, bir oturuşta tabak dolusu yemek yenmemeli.

Gebelikte beslenme: Gebelikte annenin beslenmesi diğer zamanlardaki beslenmeye oranla daha önemlidir. Anne hamile kaldıktan sonra aşırı kilo almaktan kaçınmalıdır, 9 ay boyunca toplam önerilen kilo 12 kilo civarındadır. Bebeğin beslenmesi annenin sağlıklı ve bol kalsiyum vitaminler almasına bağlıdır. Annenin iyi beslenmesi bebeğin sağlıklı büyümesine olgunlaşmasına ve annenin kendisi için gerekli vitaminleri alması hamilelik dönemini sorunsuz geçirmesini sağlar.
Gebelikte su tüketimi: Gebelik esnasında su ihtiyacının daha artması nedeniyle günlük 8-10 bardak su tüketilmeli. Gebelikte kabızlık nedeniyle hemoroid (Basur) oluşumu engellenemez bol su tüketerek kabızlığın giderilmesini sağlayabiliriz, su tüketimi idrar yolları enfeksiyon'larını önlemek açısında da önemlidir.
" } ] }