{ "title": "Mide Ameliyatı", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 00:46:46", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Mide Ameliyatı, sindirim sisteminden kaynaklı olan midede oluşacak rahatsızlığı düzeltmek için yapılır. Vücuda alınan besinlerin sindirim işlemi çok büyük oranda midede gerçekleşmektedir. Sindirim olayının tam anlamıyla gerçekleşmemesinin temel nedeni midede var olan bir kısım rahatsızlıklardan kaynaklı gerçekleşir ve yeni hastalıklar oluşmasında neden olan bir başlangıç noktası oluşur. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde bir kısım mide ameliyatları aşırı kilonun azalmasını yönelikken bir kısım mide ameliyatları ise mide üzerinde görülen mide kanseri, reflü, gastrit, hazımsızlık, mide yanması, mide tembelliği ve mide ülseri gibi rahatsızlıkların ilerlemesi halinde kişinin rahatsızlığını gidermek amacıyla birtakım ilaç tedavileri ve ameliyatlar uygulanmaktadır. Mide ameliyatları hakkında bilgi edinmek amacıyla mideye uygulanan ameliyatların oluşum hakkında bir kısım bilgiler sıralanmaktadır. Mide ameliyatının gerçekleşmesi için sindirimden kaynaklı problemler göz önüne alınır bu rahatsızlıkların gerçekleşmesi için bir kısım cerrahi müdahale gerçekleşir bu cerrahi müdahaleleri şöyle sıralayabiliriz.

Mide Kelepçesi ile Mide Ameliyatı: Midenin üst kısmına cerrahın uygulamış olduğu silikon malzemesinden bir bant takılması sureti ile yapılan mide ameliyatı yöntemidir. Mideye kelepçe takılması işlemi ameliyat ile kapalı olarak isimlendirilen laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Takılan Silikon bant genişliği sonradan ayarlanarak büyütülebilir veya küçültülebilir. Bu işlemin gerçekleşmesi için ameliyat sonrasında cilt bölgesi üzerinde uygulanan bir iğne yeterli olacaktır. Mide ameliyatları sayesinde küçük bir fincan büyüklüğünde olmaktan midenin kısıtlanmış miktarda gıda alımı bünyeye sağlamaktır. Bu ameliyat sayesinde kişi kendisini rahatsız eden aşırı kilodan kurtularak ortalama 7 ile 8 kilogram ağırlığında bir zayıflama gözlemlenir. Böylelikle aşırı kilolardan kaynaklı olan rahatsızlığın gönüne geçilir.

Mideye Tüp Takılarak Mide Ameliyatları: bu mide ameliyatı kapalı olarak laparoskopik yöntemle cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Bu ameliyat sayesinde midenin yaklaşık olarak %90'lık bölümü kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Ameliyattan sonrasında vücutta içinde kalan mide yemek borusunun uzantısı şeklindedir. Ameliyatın üzerinden yaklaşık bir ya da iki gün geçtikten sonra taburcu olabilmesi mümkündür. Bu yöntemle mide ameliyatlarından uygulanan kişi üzerinde ayda 10 kilogram zayıflaması mümkündür. Ameliyatlar bittikten sonra başkaca herhangi bir müşahede ve müdahale gerek kalmaz ve ameliyatın üzerinden 12 saat geçtikten sonra ağızdan beslenme rahatlıkla gerçekleşir.

Mide By-Pass Ameliyatı: bu ameliyat türü uygulanan mide ameliyatı son yöntemdir. Yapılan bypass ameliyatı ile midenin üst kısmının kesilmesi gerçekleşir. Küçülen midede emilim oranı bu ameliyat sayesinde son derece azaltılmış olur. Mide ameliyatında etkili bir yöntem olarak sağlanan bu ameliyat sonrasında hasta yaşamını devam ettiği müddetçe vitamin, demir ilaçları ve kalsiyum almaktadır ayrıca düzenli aralıklar ile hasta sağlık kontrolleri düzenli olarak yapmaktadır. Yapılan bypass ameliyatı sonrası hastanın kısa süre içerisinde 8 ile 10 kilogram düzeyinde zayıfladığı gözlemlenmiştir. Bu operasyondan kaynaklı olarak hasta 2-3 gün hastane de kalabilmektedir.

Yukarıda sağlanan ameliyatlar neticesinde hastanın fazla kilosundan kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Bu ameliyat sayesinde aşırı kilolardan kurtulunur ve obezite ile mücadele durumu mümkündür. Bu ameliyatlar sayesinde midenin boyutu küçülmesi sağlanmaktadır. Mide ameliyatı gerçekleştiren kişiler yaşamlarının bundan sonraki döneminde yemek tüketimine ve beslenmelerine aşırı derecede dikkat etmelidir. Kişi ameliyat sonrası bakımına dikkat etmediği takdir de mide kanseri, reflü, gastrit, hazımsızlık, mide yanması, mide tembelliği ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Böylesi bir rahatsızlıkla karşılaşan hasta rahatsızlığın ilerlememesi açısından konuyu Uzman doktoruna iletmeli hekimin bildirmiş olduğu ilaç tedavilerini harfiyen yerine getirmelidir.
" } ] }