{ "title": "Mide Asidi", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-asidi.jpg", "date": "20.01.2024 13:05:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mide Asidi, Sindirim sisteminin, yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında kalan ve bir çaydanlığı andıran bölüme mide denir. Mide asidi hidroklorik asidin seyreltilmiş hali olarak tanımlanabilir. Mide asidi çoğu canlının midesinde yer alan, sindirim donanımının önemli bir elemanıdır. Normal bir insanda, midedeki asidin pH değeri 1 ile 2 arasında değiştiği gibi, mide öz suyunda %0,3 oranında hidroklorik asit yer almaktadır. Mide asidi kendi başına mideyi delebilecek güçte bir asittir. Ancak midenin salgıladığı kalın sümüksü salgı (Mucus) tabakası, asidin mideyi örten hücre tabakasına zarar vermesini engeller. Ancak mucus tabakası çok ince olursa veya asit çok düşük bir pH değerine sahipse, bunun neticesinde mide ekşimesi, reflü ve ülserler görülebilmesi olasıdır.