{ "title": "Mide Asidi", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-asidi.jpg", "date": "20.01.2024 13:05:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mide Asidi, Sindirim sisteminin, yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında kalan ve bir çaydanlığı andıran bölüme mide denir. Mide asidi hidroklorik asidin seyreltilmiş hali olarak tanımlanabilir. Mide asidi çoğu canlının midesinde yer alan, sindirim donanımının önemli bir elemanıdır. Normal bir insanda, midedeki asidin pH değeri 1 ile 2 arasında değiştiği gibi, mide öz suyunda %0,3 oranında hidroklorik asit yer almaktadır. Mide asidi kendi başına mideyi delebilecek güçte bir asittir. Ancak midenin salgıladığı kalın sümüksü salgı (Mucus) tabakası, asidin mideyi örten hücre tabakasına zarar vermesini engeller. Ancak mucus tabakası çok ince olursa veya asit çok düşük bir pH değerine sahipse, bunun neticesinde mide ekşimesi, reflü ve ülserler görülebilmesi olasıdır.

Mide asidinin Görevi; Mide asidi, midede, mikroorganizmalara karşı engelleyici görevi üstlenmektedir. Özellikle yediğimiz yiyeceklerdeki bakteri oranını düşürmekte oldukça aktif rol üstlenmektedir. Düşük pH değeri, ayrıca mide bezi hücrelerinde bulunan pepsinozin harekete geçirmekte kullanılmaktadır. Düşük pH değerine maruz kalan besinler, onikiparmak bağırsağına geldiğinde ortamdaki 6'lık pH değeri aracılığıyla tekrar eski haline dönerler.

Mide Asidinin Özellikleri Nelerdir?
Mide Asidi Fazlalığı; Midenin iç duvarını kaplayan hücrelerin bazıları ağızdan mideye gelen gıdaların hazmını kolaylaştırmak için asit salgılar ve mide haznesine asidi bırakırlar, gıdalar bu asit yardımıyla parçalanıp bulamaç halini alır mide asit salgısının az ya da çok olması bazı hazım problemleri meydana getirir. Mide asidi fazlalığı durumunda mide iç yüzeyinde bozulma gastrit ve ülser oluşumunu tetikler. Eğer yemek borusuna kaçak oluyorsa bu asit yemek borusuna zarar vererek iltihaplanmaya kadar götürür ve mide fıtığı gelişimine zemin hazırlar. Mide asidi salgısının az ya da fazla olduğunu ölçmek günümüzde ağız yoluyla yutturulup mideye kadar indirilen bir tüp (PH metre) yardımıyla mümkün. Bu fazlalık en çok stres, yorgunluk, endişe, baharatlı yiyecekler, sigara ve alkol alımı gibi durumlarda görülür.

Mide Asidi Fazlalığı ve Azlığı Tedavisi; Mide asidi fazlalığı stres gibi değişken faktörlere bağlı olduğunda kalıcı olmaz. Stres yok olunca hasta zaten doğal olarak rahatlar ve asit salgısı normale döner. Stres dışındaki sebebe bağlı asit fazlalığında hastalara bazı beslenme tavsiyelerinde bulunulur. Az ve sık yemek, çiğnemeyi artırarak gıdayı yutmak, ağır yemeklerden kaçınmak, sigara, alkol gibi içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak ile asit salgısı azaltılabilir. Bunun yanında asit azaltıcı bazı ilaçlarda hastaya doktor kontrolünde verilebilir.

Mide asidi azlığında ise midedeki hücrelerin değişime uğramasıyla ur oluşma riski vardır. Hastaların bazen kendi başlarına doktor önerisi olmadan asit azaltıcı emme tablet ya da şurup almaları bu yüzden sakıncalı olmaktadır. Bazense ilaçların haricinde doğuştan asitsiz mideye rastlanmaktadır, ilerlemiş yaşlarda da bu durum görülebilmektedir (Yaşlanmayla birlikte asit azalması). Asit azlığı özellikle et yemeklerinde hazımsızlık olarak kendisini daha çok göstermektedir. Mide asidi azlığında ise mide asidinin azaltan ilaçların bilmeden alması asit oranını daha da azaltacağından zararlıdır. Mide asidi eksikliğinde tedavi nadiren gerekir, gıdayla asit alımı önlenebilir.
" } ] }