{ "title": "Mide Ekşimesi Yanması", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-eskimesi-yanmasi.jpg", "date": "21.01.2024 05:17:20", "author": "Fatma Yücel", "article": [ { "article": "Mide ekşimesi yanması, mide asitlerinin yemek borusuna geri dönmesinden kaynaklanan bir sorundur. Ekşime veya yanma hissi özellikle göğüs veya karın bölgesinde hissedilir. Mide sindirim işlemini gerçekleştirirken asitleri, enzimleri ve yiyecekleri birbirine karıştırır. Midemizin içerisinde asitlerin tahrişini engelleyen birden fazla hücre vardır. Fakat yemek borumuz da aynı koruyucu mekanizma yoktur. Bu yüzden mide asitleri ve sindirim sıvıları yemek borusuna çıktığında ekşime ve yanma hissi oluşuyor. Bu durumun adı mide ekşimesi yanmasıdır. Sadece mide asitinden kaynaklı değildir, yanma ve ekşime. Başka faktörler de buna neden olmaktadır. Günlük yaşantımız içerisinde tüketmiş olduğumuz bazı gıdalar mide asitlerinin salgısını artırarak yine ekşime ve yanma hissi olmasına sebep olmaktadır. Reçetesiz satılan bazı ilaçlarda mide yanmasını tetikleyebilmektedir.

Mide ekşimesi ve yanmasını tetikleyen gıdalar şunlardır
Sigara ve alkol tüketimi de mide ekşimesi ve yanmasını tetikler. Sigara aynı zamanda yemek borusu arasındaki kasları etkiler. Bu midede gevşemeye neden olur. Midenin gevşemesiyle beraber mide asitleri yemek borusuna çok daha kolay dönerler. Hamilelikte de en çok şikâyet edilen durum mide ekşimesi ve yanmasıdır. Karın boşluğunda baskıdan kaynaklı yemek borusu ile mide arasındaki kaslar gevşer. Bundan dolayı mide asitleri kolayca ve sıkça yemek borusuna tırmanır. Aşırı yağlı gıdalar mide yanmasının sebepleri arasındadır. Yanma hissi şöyle tanımlanır. Boğazın arka kısmı ile göğüs bölgesinde aşırı ekşimsi bir tat oluşurken boğazda ise sıkışma hissi oluşur. Mide ekşimesi ve yanması bazı hastalıklardan da kaynaklı olabilir. Reflü ve gastrit bu hastalıkların başında gelir. Mide reflüsü göğüste yanma ve ekşime, ağza gelen acı tat, ağız kokusu gibi belirtilerle kendini gösterir. İlerleyen süreçlerde ise gırtlak kanserine kadar giden kötü sonuçlar doğuran bir hastalıktır. Alkol ve sigara tüketimi bu hastalığı tetikler. Mide ekşimesi ve yanmasına bitkisel çözümlerde vardır. Bunlardan bazıları patates, karnabahar, meyan kökü. Patatesin suyu mide yanması ve ekşimesine karşı doğal bir ilaçtır. Meyankökü sürekli yanma hissedenler için en kuvvetli çözümdür. Karnabahar mideyi dengeli çalıştırır ve asit saldırılarından korur. Bu sayede ekşime ve yanma hissi ortadan kalkar.
" } ] }