{ "title": "Mide Ekşimesi", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-eksimesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:51:01", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Mide ekşimesi, midede bulunan asidin yemek borusuna doğru kaçak yaparak ilerlemesi sonucunda gerçekleşen yemek borusundan gırtlağa doğru giden yanma ve ekşime hissidir. Bu hissedilen rahatsız edici his aslında midenin değil, yemek borusunun ve gırtlağın yanması sonucu gerçekleşir. Bu ekşime hissini toplumdaki bazı insanların her gün yaşadığı gibi bazı insanlar ise ayda sadece birkaç kez bu ekşimeyi hisseder. Günümüz toplumunun yaklaşık olarak yüzde 30-40'da mide ekşimesi şikâyeti görülür. Bu aşırı mide ekşimesi şikâyeti, yenilen gıdaların ne kadar yendiğine, yenilen gıdaların türüne ve midenin ne kadar dolu olduğuna doğrudan bağlantılıdır.

Mide ekşimesi sebepleri nelerdir?

Genel olarak yemek borusu ile midenin bir araya geldiği bölgedeki kasın gevşeyerek yayılmasına yol açan gıdalardır. Domates, sarımsak, soğan, kızartmalar, aşırı baharatlı yiyecekler, çikolata ve bazen de nane midede ekşime hissine neden olur. Mide ekşimesi hissinin yan etkileri olarak yemek borusunda yara oluşabilir, yara oluşan bölgede bir yara dokusu oluşarak darlığa yol açması gerçekleşebilir, bu bölgedeki mukozanın değişerek kanser hastalığına doğru ilerlemesi durumunda da daha ciddi tıbbi şikâyetlere dönüşebilir.

Mide ekşimesi ve mide yanması tedavisi nasıl yapılır?

Bu mide yanması hissi için aldığımız ilaçları ya midedeki asidi nötr hale getiren ilaçlar (Antiasit veya karbonat) ya da midede bulunan asit salgısını engelleyecek ilaçlar alıyoruz. Bu ilaçları kullanırken kullanan hastaların mutlaka bir doktor tavsiyesi ile alınmalı ve bu ilaçların ne kadar süre aralıklarla alınacağının bir doktor tarafından belirlenmesi gerekir.

Endoskopik tedavi yöntemleri henüz tam olarak yerleşmedi ama bazı hastaların tedavisinde faydalı olabiliyor. Bu hastalıklarda gittikçe yaygın hale gelen cerrahi yöntemler ise özellikle genç olan ve şikâyetleri aşırı derecede ciddi olan hastalarda gerçekleştiriliyor. Ameliyat ile yemek borusunun alt ucundaki kas lifleri halkasının daha daraltılması, midenin bu yemek borusu etrafına sarılarak, oradaki reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor.

Mide ekşimesinin anlık ve uzun süreli olan tedavisinde kullanılan çok fazla ilaç vardır. Hastalığı nötr hale getirebilecek süt veya içerisinde asit bulunmayan içecekler anlık tedaviler için geçerlidir ya da antiasit tarzındaki emme pastilleri, etkisini hemen göstererek yardımcı olabilir.

Daha uzun süre etkili tedaviler için kullanılan ilaçlar, histamin blokerleri ya da proton pompa inhibitörleridir.

Antiasit tarzındaki ilaçların sürekli olarak kullanılmasının ciddi bir sakıncası yoktur. Vücuda alınan asit alkolü dengeyi bir miktar bozabilir ama bu tür etkiler her hastada görülmez. Antiasitler'in etki süreleri çok kısadır. Bazen birkaç saat sürebilir. Bu nedenle özellikle geceleri yatarken herhangi işe yarar bir koruma sağlayamaz. Uyku esnasında yer çekiminden dolayı reflü sıkıntısı daha fazla artar. Bu süre içerisinde yemek borusu neredeyse tamamen korunmasız kalır ve bu da yemek borusunda hasara yol açabilir.
" } ] }