{ "title": "Mide Fıtığı Ameliyatı", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-fitigi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 06:00:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mide fıtığı ameliyatı, hastalarda fazla şikâyete neden olmayan, tesadüf eseri teşhis edilen mide fıtığı tedavisinde kullanılan cerrahi girişimdir. Hiatal herni olarak tanımlanan mide fıtığı yaşın ilerlemesiyle daha fazla görülmektedir. 60 yaş üzerindeki kişilerin yarısını etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlıkta hastaların sadece yarısında göğüste yanma hissi, mide içeriğinin ağza gelmesi gibi belirtiler oluşabilir.

Diyafram denilen kas yapısında kubbe şeklindeki bölme akciğerleri karın bölgesinden ayırmaktadır. Nefes alışta diyafram kasılmakta ve düz hale gelmektedir. Bu akciğerlerinin havayla dolmasını sağlamaktadır. Diyaframın solundaki açıklık yemek borusunun göğüs boşluğundan karın boşluğuna ulaşmasını ve mideyle birleşmesini sağlar. Küçük olan açıklık yemek borusunu sarmaktadır. Diyaframda bazı kişilerde yemek borusunun geçtiği bu açıklık esnek ve zayıf olur. Yarık genişlediğinde ise midenin bir kısmı diyaframın üzerine çıkar. Şişman olma, ağır kaldırma, ıkınma gibi etkenler kişiler için risk faktörleri olarak kabul edilir. Bu bölümde genişleme, zayıflama gibi etkiler olursa, göğüs kafesine doğru fıtıklaşma oluşur ve mide fıtığı gelişir. Mide fıtığı tanısı genellikle baryumlu üst gastrointestinal sistem grafisinin çekilmesi ya da endoskopi yapılarak konur. Rahatsızlığın tedavisi yapılan teşhisle birlikte başlatılır. Bu durumda vücuttaki anatomik yapı bozulduğundan, bunun ilaç tedavisiyle iyileştirilmesi mümkün değildir. Sadece hastanın rahatlamasını sağlayacak, mide asidin, baskılayacak ilaçlar kullanılabilir. Mide fıtığı tedavisinde kesin çözüm mide fıtığı ameliyatı yapılmasıdır. Cerrahi girişimle hastalar bu sorundan kurtarılabilir.

Mide fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Mide fıtığı tedavisinde kalıcı çözüm sunan ameliyatta gevşeyen ve genişleyen diyafram yarığı dikilmektedir. Bu sayede daraltılan yarıkla birlikte mide mürekkep hokkasına benzeyen bir şekle dönüştürülür. Mide fıtığı ameliyatı günümüzde çoğu merkezde laparoskopik yöntemle uygulanmaktadır. Bu yüzden oldukça konforlu ve sonrasında ağrısız şekilde gerçekleştirilir. Bu yöntemle ameliyat gerçekleştirilirse, hastalar 4-5 gün içinde taburcu edilebiliyor, normal yaşamlarına daha hızlı adapte olabiliyorlar. Klasik yöntemle yapılan mide fıtığı ameliyatında ise hastanın karın bölgesinde 20-30 cm genişliğinde kesik oluşmakta ve bunun iyileşmesi daha uzun sürmektedir. Aynı zamanda enfeksiyon riski artmakta ve yara bölgesinden yeniden %10 oranında fıtık oluşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle laparoskopik yöntemle yapılan mide fıtığı ameliyatı daha yaygın şekilde uygulanmaktadır.

Mide fıtığı hastalarında cerrahi tedavinin uygulanması için, iyi bir değerlendirme yapılmalı ve cerrahi girişimin kaçınılmaz olduğuna karar verilmelidir. Çünkü ameliyattan sonra hasta önceki rahatını bile arayacak duruma gelebilir. Sadece ilaç tedavisine ve diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalarda ameliyat uygulanmalıdır. Yapılan radyolojik incelemelerde mide fıtığı sorununun yaşla birlikte gideren artan sıklıkla görülmeye başlandığını belirlenmiştir. Yetişkinlerde %3-20 oranında etkili olurken, 60 yaşını geçenlerde %50 oranında etkili olmaktadır. Bazı hastalarda mide fıtığı boğulması denilen ciddi bir durum gelişmekte ve hastaların acilen mide fıtığı ameliyatı olması gerekmektedir.
" } ] }