{ "title": "Mide Hastalıkları", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 08:46:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide hastalıkları, mide insan vücudunda hayati önemi olan bir organdır. Kaslı bir yapıya sahip olan mide genişleme özelliği olan bir organdır. Sindirim sistemine ait bir organ olan mide, yemek borusu ve ince bağırsak arasında yer alır. Mide yapı olarak, seröz zar, mide kası, mukoza altı ve mukoza olmak üzere dört bölüme ayrılır. Midede bulunan kas tabakası yaklaşık 1-2 mm kalınlığındadır. Midede farklı şekillerde hastalıklar gelişebilir. Bu hastalıklar basit bir üşütmeden dolayı bir hastalık olabileceği gibi hayati risk yaratan hastalıklar da olabilir.

Mide hastalıkları

Mide urları: Midede selim ya da kötü huylu urlar meydana gelebilir. İyi huylu urlar, midede şişkinlik, hazımsızlık gibi şikâyete yol açsa da çok ciddiye alınmaz. Kötü huylu urlar ise mide kanseri gibi ciddi şikâyetlere yol açabilir. Mide kanseri daha çok 50 yaşını aşmış erkeklerde sık görülür. Şikâyetler arasında nedeni tam olarak bilinmeyen karın ağrısı, ishal, sarılık, hazımsızlık olarak sıralanabilir. Bu tür rahatsızlıkları tanımak için midenin detaylı incelenmesi gerekir. Mide filmine ihtiyaç duyulur. Özel bir alet ile mide detaylı bir şekilde incelenir, mideden parça alınarak biyopsi yapılır ve hastalığın tanısı konulur. Eğer tanı yapıldıktan sonra eğer tedavi için geç kalınmamışsa cerrahi yöntem ile ur alınabilir.

Mide yanması: Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen bir mide hastalığıdır. Mide asidinde yaşanan dengesizlikler nedeniyle oluşum gösterir. Midede yoğun yanma hissi oluşur ve bu yanma tüketilen besinler sindirilene kadar devam edebilir. Mide yanması, sindirimi zor besinlerin tüketimi, yiyeceklerin az çiğnenmesi gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Mide yanması için ilaç tedavisi faydalı olur. İlaç tedavisi ile beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Bol su ve süt tüketimi de mide yanması için faydalıdır. Bunların haricinde mide yanmasına iyi gelecek gıdalara yönelmek gerekir. Muz, ıspanak, patates, karnabahar ve lahana gibi sebze ve meyveler mide yanmasına karşı iyi gelir.

Mide spazmı: Midede kramp tarzı şiddetli ağrıların oluşmasına yol açan bir mide hastalığıdır. Yaşanan ağrı daha çok karın ve kaburgalar arasında hissedilir. Bazen ağrı sırt ve göğüs kafesine kadar ulaşabilir. Mide spazmı, midede bulunan kasların aşırı kasılması nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Stres, psikolojik travmalar, aşırı ağır beslenme, hava yutmak, hızlı yemek yemek gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Mide spazmı tedavisinde stresten uzak durmak, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek, nefes egzersizleri yapmak faydalı olur. Şikâyetler doğrultusunda doktora başvurulduğunda doktor hastayı rahatlatacak tedavi yöntemleri ile hastalığı kolaylıkla tedavi edebilir.

Mide bulantısı: Çok sık karşılaşılan bir mide rahatsızlığıdır. Mide bulantısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Hamilelik mide bulantısına yol açabilen en yaygın nedenlerden biridir. Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısına kusma eşlik edebilir. Bulantı özellikle sabahları daha yoğun olur. Gıda zehirlenmesi, stres, araç tutması, enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar gibi daha pek çok neden midede bulantıya yol açabilir. Bu tür basit nedenlerin haricinde kalp krizi, kanser tedavileri, bağırsak hastalıkları, kan değerinde yaşanan düzensizlikler, karaciğer ve böbrek hastalıkları da mide bulantısına neden olabilir. Mide bulantısında tedavi için ilk önce bulantıya neden olan faktörün bulunması gerekir. Tedavi nedene yönelik yapılır. Neden tespit edildikten sonra ilaç tedavisi ile bulantı tedavi edilebilir. Ayrıca mide bulantısı basit bitkisel tedaviler ile de kontrol altına alınabilir. Zencefil, nane, limon, papatya, rezene, tarçın, elma, tavuk suyu gibi ürünler ile de evde kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
" } ] }