{ "title": "Mide Rahatsızlıkları", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-rahatsizliklari.jpg", "date": "20.01.2024 17:33:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Mide rahatsızlıkları, İnsan yaşamı için hayati önem taşıyan organlardan biridir. Sindirim sistemine ait bir organ olan mide sindirim ikinci bölümde devreye girer. Tüketilen gıdalar geçici olarak midede depolanır. Midenin 4 litre sıvıya kadar tutma hacmi vardır. Vücut için bu denli önemli olan mide birçok rahatsızlığa maruz kalabilir. Bu rahatsızlıklardan bazılarını şu şekilde açıklayabiliriz;

Mide iltihabı: Gastrit olarak bilinen ve toplumda çok yaygın karşılaşılan bir mide rahatsızlığıdır. Rahatsızlığa ülsere yol açabilen bakteriler neden olabilir. Travmatik yaralanmalar, düzenli ilaç kullanımı ya da aşırı kilo yine mide iltihabına yol açabilir. Rahatsızlık aniden ya da zamanla yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Rahatsızlık akut ve kronik olmak üzere iki şekilde değerlendirilir. Mide iltihabı nedeniyle, kusma, mide bulantısı, kilo kaybı, geğirme, yemeklerden sonra hazımsızlık, yemeklerden sonra ağrı, sancı ve yanma, iştahsızlık gibi belirtilere neden olur. Hastanın kusmuğunda kan varsa bu hastalığın ilerlediğini ve daha ciddi bir boyut kazandığını ifade eder. Bazı durumlarda kusmukta görülen kan mide kanamasının da habercisi olabilir. Yaşanan bu belirtiler bir hafta geçmesine rağmen hala devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalı ve uygun tedavi başlanması gerekir.

Mide kanaması: Yemek borusu, mide, ince bağırsağın ilk bölümünde yaşanan kanamalar, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüste yaşanan kanamalar olmak üzere iki bölümde incelenir. Mide kanaması hayatı ciddi anlamda riske sokabilecek, şiddetli, kan kaybına yol açabilen ve bu duruma bağlı farklı komplikasyonlar geliştirebilen ciddi kanamalar şeklinde gerçekleşebilir. Hafif seyreden mide kanamaları herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendi kendine çözümlenebilir. Fakat kanamanın boyutu ne olursa olsun kanamanın hangi bölgede gerçekleştiği tespit edilmelidir. Mide kanamasında yaşanan belirtiler kanamanın şiddetine göre farklılık gösterir. Kanama hafif ise kişi genelde yaşanan belirtileri fark etmez. Fakat kanama devam ettikçe ilerleyen aşamalarda kansızlık yaşanabilir. Hafif kanamalarda kan dışkı ile dışarı atılır. Şiddetli kanamalarda dışkının görünümü tıpkı katran gibi olur. Bir anda yaşanan şiddetli kanama kan kaybı ile beraber, halsizlik, solgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı ve göz kararması gibi belirtilere yol açabilir. Mide kanaması birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Karaciğer hastalıkları, yemek borusunda meydana gelen ülser, siroz, devamlı kusmak, yemek borusunun mideye birleştiği yerde tahribat, kötü huylu mide tümörleri mide kanamasına yol açabilir. Şikâyetler doğrultusunda hastaya endoskopi yapılarak mide kanaması teşhisi konulabilir. Tedavide takip edilecek yol kanamanın nedenine bağlı olarak değişir. Şayet devamlı kullanılan ilaçlar yan etki olarak mide kanaması yapıyorsa ilaçlarda değişime gidilerek kanama kontrol altına alınabilir. Enfeksiyon kaynaklı kanamalarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Her türlü müdahaleye rağmen kanama kontrol altına alınamıyorsa ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Mide ülseri: Mide zarında oluşum gösteren enfeksiyonlara bağlı oluşan bir mide rahatsızlığıdır. Sağlıklı mide zarı sindirim için gerekli olan mide asidine oldukça dayanıklıdır. Ancak mide ülseri gelişen kişide mide asidine karşı midede bir koruma olmadığı için mide asidi yara ile temas eder ve bu temas sonucu şiddetli mide ağrıları yaşanabilir. Mide ülseri başlangıç aşamasında teşhis edildiğinde ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Şayet yaşanan belirtiler umursanmaz ve tedavide geç kalınırsa ülser kanamaya başlar ve hayati risk yaratacak boyutlara ulaşır. Mide ülserinde, ağrı yaşanabilen en önemli belirtidir. Beraberinde mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, geğirme, kilo kaybı, şişkinlik hissi gibi şikâyetler de yaşanabilir. Rahatsızlık endoskopi, bakteri testi, biyopsi gibi tetkiklerle tespite dilebilir. Hastalığın tedavisi nedene yönelik yapılır. Mide asidinden kaynaklanıyorsa mide asidi dengeleyici ilaçlar kullanılır. Bakteri nedeniyle oluşmuşsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Yapılan tedavilere rağmen rahatsızlık ortadan kalkmamışsa ameliyat seçeneği gündeme gelir. Ameliyat ülser hayati risk yaratıyorsa yapılmalıdır. Aksi halde ameliyat seçeneği tercih edilmemelidir.
" } ] }