{ "title": "Mide Üşütmesi", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-usutmesi.jpg", "date": "21.01.2024 16:59:18", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Mide Üşütmesi, Tıp dilindeki ismi ile gastroenterit, halk dilindeki ismi ile mide üşütmesi; özellikle bebeklerde, çocuklarda ve yaşlılarda gözlemlenen bir mide rahatsızlığıdır. Vücudun en hassas ve savunmasız döneminde meydana gelen mide üşütmesi hastalığı, kimi zaman 3- 5 gün arası sürebiliyorken çoğu zaman haftalarca bireyleri yatağa mahkûm edebilmektedir. Genellikle virüslerin neden olduğu mide üşütmesi hastalığı, kimi zaman ise yiyecek ve içeceklerden de kaynaklanabilmektedir. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak yiyecek içecek tüketilmesi veya karın bölgesinin uzun süre soğuk ortama maruz kalması durumunda ortaya çıkmakta olan mide üşütmesi, mideden çok bağırsağa etki ederek bireyin hastalık boyunca ishal rahatsızlığına maruz kalmasını sağlamaktadır.

Mide Üşütmesi Belirtileri, Mide üşütmesi yani bir diğer ismi ile gastroenterit hastalığına yakalanan bir bireyde hemen görülebilen belirtiler mevcuttur. Bu belirtilerin başlıca olanları şunlardır:
Bu belirtilere bağlı olarak kimi zaman lenf bezlerinde şişme ve yoğun baş ağrıları da mide üşütmesi hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle migren hastası olan kişi veya kişiler mide üşütmesi rahatsızlığında migren ataklarını sıkça yaşamaktadırlar. Mide üşütmesi rahatsızlığı uzun süre devam eden kişi veya kişilerde, mide üşütmesine bağlı olarak ortaya çıkan dehidrasyon yani vücudun aşırı oranda su kaybetmesi durumu gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda hasta bireyler acil olarak tıbbi müdahaleye başvurmalılardır. Dehidrasyon yani vücudun aşırı su kaybı yaşıyor olması durumunun belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Mide Üşütmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dinlenmek: Mide üşütmesi rahatsızlığı olan bir bireyin ilk olarak bu süreci yoğun ve iyi bir şekilde dinlenerek geçirmesi en önemli tedavi başlangıcıdır. Bunun nedeni ise; vücudun hastalığa bağlı olan bakteri ve virüslerle savaşması için düzenli ve sürekli dinlenmesi gerekmektedir. Günlük aktiviteler kısıtlanarak uyku durumu arttırılmalıdır.

Sıvı Alımı: Mide üşütmesi hastalığı sürecinde vücut sürekli olarak ishal, ateş ve kusmaya bağlı su kaybedecektir. Bu nedenle sürekli olarak sıvı tüketilmeli, vücudun kaybettiği ve kaybedeceği sıvı seviyesini dengede tutmaya çalışılmalıdır. Mide üşütmesine bağlı ishal sorunu yaşayan kişi veya kişiler meyve suyu tüketiminden kaçınmalılardır. Bol su ve çorba türleri ile kaybolan sıvıları tekrar depolayabileceklerdir.

Yiyecekler: Mide üşütmesi rahatsızlığı sürecinde yemek yemek hasta birey için zorlaşacaktır. Hasta kişi veya kişilerin kızarmış ekmek, baharatsız krakerler, pirinç, patates ve sebze çorbası türü besinlerle beslenmesi mide ve bağırsaklar için en uygunudur. Bunların yanı sıra ishal sorununu yoğun şekilde yaşıyor olan kişi veya kişiler muz, elma gibi hafif meyvelerde tüketerek ishal durumunu dengeleyebilecektir. Aşırı yağlı yemeklerden, baharat çeşitlerinden ve süt ürünlerinden bu süreçte uzak durulması ve tüketilmemesi mide bulantısı ve ishal durumunu rahatlatarak hasta kişiyi hafifletecektir.

Tıbbi Müdehale: Belirtilerin oluşması ile hekim başvurusunda bulunmak, hasta kişi için en ideal olan tedavi biçiminin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Nihayetinde; mide üşütmesi hastalığı, her bireyde farklı belirtilerle yaşanabilmekte olup en iyi tedavi şeklini hekimin belirteceğinden dolayı hastalık seyrini daha dengeli kılabilmek adına tıbbi müdahale en doğrusudur.

İlaç Tedavisi: Mide üşütmesi hastalığı, bakterilerden kaynaklanıyor ise antibiyotik tedavisi sonuç verecektir. Fakat hastalığın nedeni virüsler ise antibiyotik tedavi işe yaramayacaktır. Bu nedenle hastalık zemininin mevcudunu hekimler çeşitli testlerle ortaya çıkaracağından dolayı tıbbi müdahale gerekmektedir.

Mide Üşütmesi Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halk arasında en yaygın olan mide üşütmesi tedavisi nane- limon çayı ile baskılanmaya çalışmaktadır. Nane- limon çayı, hasta bireyin mide bulantısı durumunu dengeleyerek ateş seviyesini düşürecektir. Bunun yanı sıra zencefil çayı da mide üşütmesi hastalığında önemli bir bitkisel tedavi biçmidir. Zencefilin içerisinde bulunan antibakteriyel ve antiviral değerler, hasta kişide bulunan bakterileri temizlemeye yardımcı olacaktır.
" } ] }