{ "title": "Mide Yanması Kusmak", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-yanmasi-kusmak.jpg", "date": "21.01.2024 20:35:39", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Mide yanması kusmak, Mide yanması genellikle yetişkinlerde görülen rahatsızlıklar arasındadır. Midede oluşan yanma hissi genellikle yemek öncesinde, yemek esnasında ya da yemekten hemen sonra kendini belli edebilir. Mideye alınan besinlerin sindirim işlemi gereği olarak mideye uğrayarak; bu bölümde emilmesi sağlanarak, oradan da bağırsaklara gönderilmesi için gerekli işlem uygulanır. Mide kendi işlerini yerine getirememesi üzerine midenin iç yüzeyini kaplayan alt kısmında besinlerin parçalanması için gerekli mide asidi salgılanmadığı için bu değişikliği sağlayamadığı durumlarda midede yanma var olabilir. Midede bulunan problemin sebebi ile bu bölümde aşırı asit tutması yüzünden mide bölümünde ekşime, midenin kendini koruyamaması gibi bir durumlardan dolayı midede ağrılar ve yanmalar görülebilir.

Mideye giren gıdalarda dikkat edilmesi gerekenler

Midenin yemek ile alakalı yanmasını önlemek için yemek yerken fazla miktarda yemek yememek daha sağlıklı olacaktır. Midede oluşan yanma hissini önlemek için yemek yeme alışkanlığını ayak üstü değil de sofrada oturarak yemek yemek daha sağlıklıdır. Ayrıca yediğimiz yiyeceklerin ağızda daha fazla çiğneyerek tükettiğimiz zaman midede bulunan yanmalar da azalmalar görülebilir. Mide yanmasını önlemek için alınan gıdaların küçük lokmalar halinde tüketilmesi midenin sindirimine daha çok katkı sağlanmış olur. Bu esnada midede bulunan salgılama asitleri ile bu bölgenin şişkinlik ve ağırlık hissetmesini engelleyici etkisi görülür. Mide yanmasının yanında kusma gibi problemlerde meydana gelebilir. Bunun sebepleri arasında aşırı gıda tüketmesi ile alakalı olduğundan midede belirli bir kısmının boş bırakılması daha sağlıklı olacaktır. Mide bölümünde bulunan çok sıkışma hissi içi dolu bir plastik gibi olduğundan dolayı hareket esnasında kişide bulantı, kusma gibi etkiler meydana getirebilir. Ayrıca akşam yemeğinden sonra yemek yemeye devam etmek midenin çalışmasını engelleyecek olmasından dolayı yatmadan önce yaklaşık olarak 3 saat önce kesinlikle bir şeyler yememek gerekir. Böylelikle mide yanmasında azalmalar görülür ve kusma gibi problemlerde ortadan kalkmış olur.

Mide problemleri ile kusmanın sebepleri nelerdir?

Mide yanmasına bağlı olarak kusma şekli midenin içerisinde bulunan gıdaların belli olmayan sebepler ile ağız yolu ile dışarı atılma şekli ile kendini gösterir. Böylelikle ağızdan çıkan şeylere de kusmuk denir ve kusmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin kusma şekli zehirli bozulmuş gıdalar, ishal gibi bağırsak bozuklukları, mide rahatsızlıkları, gastrit gibi problemler ya da doğal besinlere karşı midenin hassasiyet oluşturulması sonucunda kişinin midesinde bulunan yiyeceklerin dışarı atılması sağlanır. Ayrıca mide yanması ile kusma arasında kanser, mide kanaması, mide fıtığı, migren, aşırı sinirlenmek, sarılık, kansızlık, hamilelik ve bademcik gibi hastalıklar yanı sıra bağırsaklarında oluşan problemler sebebiyle mide yanması ve kusma olayı meydana gelebilir. Öncelikle kusmanın sebebinin araştırılması gerekir ve sonrasında ise kustuktan sonra kişinin sırt üstü yatırılarak bu olayın sonrasında belirli bir süre bu problemin geçmesi sağlanır. Kusma problemi yaşayan kişilerin belirli bir süre midesinin boş kalması sağlanır. Böylelikle kişinin belirli bir süre midesi boş kaldıktan sonra sadece bir bardak su belirli bir süre içerisinde bu suyun içilmesi ile midenin rahatlatılması sağlanır. Midede oluşan yanma sebepleri arasında kusmak sık rastlanan olaylar arasında yer alır.
" } ] }