{ "title": "Mide Yanması Reflü", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-yanmasi-reflu.jpg", "date": "20.01.2024 17:55:53", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "
Mide yanması reflü, midede ve göğüs kısmında yanma reflünün en belirgin şikâyetleri arasında yer alır. Bu yanmalar boğaza kadar hissedilmektedir. Tedavi sırasında kalp rahatsızlığı olup olmadığı da incelenir. Çünkü kalp rahatsızlıkları da mideye vuran ağrılara sebep olabilir. Reflü kaynaklı olarak oluşan yanmalar ve ağrılar mide içeriği ile temas da bulunmakta olan yemek borusunda oluşan hasarlardan kaynaklanır. Reflü ne kadar ilerlemiş ise şikâyetler de o denli artmaktadır. Günümüzde yanlış beslenmeler aşırı yağlı yiyecek tüketmeleriyle beraber reflü şikâyetleri oldukça sık görülmeye başlamıştır. Toplumun büyük bir kesiminde görülür hale gelen bir hastalık olmuştur. Reflü yemek borusu ile mide arasında bulunan kapakcığın görev yapamaması ve tahriş olması ile oluşur. Bu kapakçık görevini yapamayınca mide asidi yukarı çıkar ve tahrişe sebep olur. Bu da reflü hastalığı sebebidir. Reflünün sebep olduğu en belirgin
şikâyetler.
Mide yanması reflü, reflü teşhisi konulması için gastroloji bölümü muayenesine gidilir. Burada endoskopik yöntem ile mide içi incelenerek reflü olup olmadığına bakılır. Endoskopik yöntem ile reflünün sebep olduğu tahriş rahatlıkla görülebilir ve o yönde tedaviye başlanır. İlaçla tedavi ya da laparoskopik yöntem ile tedavi edilir.

Mide yanması ve reflüsü olan kişilerin tüketmemesi gereken yiyecekler, domates, yağlı kızartmalar, yağlı et türleri, portakal gibi asitli meyveler, dondurma, şarap, bira, çikolata, cips, konserve, kola gibi gazlı içecekler, çay.

Mide yanması reflü olan kişilerin tüketebileceği gıdalar, ilk olarak lifli gıdalar tüketmeye çalışmalılar. Çünkü lifli gıdalar reflü riskini en aza indirir. Domates hariç tüm sebzeleri tüketebilirler. Asitsiz olan meyveler tüketilebilir.

" } ] }