{ "title": "Mide Yanması", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/mide-yanmasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:52:59", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Mide Yanması, midedeki asidin yemek borusuna doğru kaçak yapmasıyla oluşan yanma ve ekşime hissine mide yanması denir. Midemizin yandığını hissederiz ancak bu yanma gırtlak ve yemek borusunun yanmasıdır. Birçok insan mide yanması şikâyetiyle sıkıntılı zaman dilimleri geçirmektedir. Bu şikâyetlerin neden oluştuğu tükettiğimiz besinler ve midenin ne kadar dolu olduğu ile doğru orantılıdır.

Mide ile yemek borusunda arasında halka biçiminde bir kas bulunur. Bu kas yediklerimizin mideye geçişinden sonra kapanır. Eğer kas gevşek ise yediklerimiz yemek borusuna gelerek mide yanmasını oluşturur. Bunun sonucunda göğüs kemiği ağrısı ve son yediğimiz yemeğin asitli bir bölümü ağzımıza gelerek bizi rahatsız eder.

Asıl anlamı geriye akmak olan reflü, bu hastalığın tıp bilimindeki karşılığıdır. Araştırmalara göre haftada beş kişiden en az biri mide yanması şikâyetiyle doktora başvurmaktadır.

Mide yanması neden olur?

Mide yanmasına sebep olan yiyecekler, genellikle mide ile yemek borusunda bulunan kası gevşeten ve zarar veren yiyeceklerdir. Baharatlı yiyecekler, domates, soğan, sarımsak, kızartma ve nane gibi yiyecekler bunlardan bazılarıdır. Ayrıca yanmanın yan etkisi ile yemek borusunda yaralar oluşturarak darlığa sebep olması sonucunda kanser riski de artar.

Mide yanmasının sebepleri nelerdir?
Mide yanmasınasıl tedavi edilir?

Mide yanmasının tedavisinde en etkili çözüm ilaç tedavisidir. Midedeki asidi önleyen ilaçlar veya midede bulunan asidi nötralize eden ilaçlar kullanılır. Tabi ki bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.

Bazı hastalarda ise henüz tam gelişmeyen endoskopik tedavi kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi genellikle ileri safhada mide yanması bulunan hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca cerrahi işlemler sonucunda mide ile yemek borusu arasında bulunan kas daraltılarak tedavi uygulanabilir.

Mide yanması sırasında neler yapılmalıdır?

Hastalığın başladığı sıralarda asidi nötralize eden süt veya içinde asit bulunmayan içecekler faydalı olabilir.

Hızlı ve uzun süreli etkileri bulunan iki tür ilaç hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Hızlı tedavi için antiasit tarzında bulunan emme pastilleri kullanılır. Uzun süreli tedaviler isteniyorsa hastalar, histamin blokerleri veya proton pompa inhibitörleri kullanılır. Antiasit tarzındaki ilaçlar sürekli kullanılırsa vücuda herhangi bir zarar vermez.

Uyku sırasında yer çekimi nedeniyle reflü artar ve yemek borusu korumasız kalır. Bu da ciddi hasarlara yol açabilir.

Mide yanması yaşamamak için önceden alınabilecek önlemler nelerdir?

Reflüyü artıran en önemli şey kandaki basıncın artmasıdır. Bu nedenle kiloları dengelemek ve karın bölgesinde basıncı artıran dar kıyafetleri tercih etmemek gerekmektedir.

Sigara ve alkolden uzak durulması, aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi, kafein ve asit barındıran içeceklerden uzak durulması mide yanmasını önlemek adına alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Mide yanması hangi hastalıkların sonucunda ortaya çıkar?

Romatizma ilaçları ve aspirin kullanımı mide yanmasını tetikliyor. Ayrıca ülser ve mide kanseri sonucunda ortaya çıkar. Özellikle mide ve bağırsak tembelliğinde, safra kesesinden akan safra sıvısının geriye kaçması ile safra reflüsü ortaya çıkar. Safra reflüsü de yanmaya neden olur.

Hamilelikte ortaya çıkan mide yanması

Hamileliğin erken dönemlerinde görülen mide yanması probleminin sebebi, bebeğin büyüyerek mideye baskı yapması sonucu ve mide içeriğinin yukarı doğru itilmesi ile mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır. Bu yanmalar pek fazla önlem alınamaz. Bu durumda yemek yerken küçük porsiyon tercih etmeleri ve tok iken yatmamaları gerekir. Ayrıca mide asidini nötralize eden ilaçlar da kullanılabilir.

Mide yanması için uygulanan bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }