{ "title": "Tüp Mide Ameliyatı", "image": "https://www.mideyanmasi.gen.tr/images/tup-mide-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 06:49:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tüp mide ameliyatı, diğer adıyla sleeve gastrektomi diğer mide operasyonlarının uygulanamadığı obezite derecesinde kilolu olan hastalarda kilo vermelerini sağlamak amacıyla uygulanan ilk aşama olan cerrahi girişimlerden biridir. Ancak hastaların bu yöntemle yeteri kadar kilo vermesinin üzerine tek başına kullanılmaya başlanmıştır. Bu operasyonda midenin büyük olan kısmı kesilerek çıkarılır. Bu sayede midenin hacminde %80-85 küçülme sağlanır. Hastalar bu sayede kilo vermeye başlar.

Tüp mide ameliyatı ile kilo verme nasıl olur?

Bu yöntemin uygulanmasıyla hastalarda kilo verme iki şekilde sağlanır. Bunlardan biri mide hacminin küçültülmesiyle mekanik sınırlandırma olması, diğeri ise mide hareketlerindeki azalmayla meydana gelen kilo vermedir. Mide dokusundan ghrelin denilen maddeyi üreten kısım çıkarıldığında, vücutta hormonal bir değişim meydana gelir. Bu hastanın kilo vermesinde etkili olur. Ghrelin maddesi midede fundus bölümünde üretilen ve oksintik hücrelerin ürettiği 28 amino asit içeren peptit bir proteindir. Bu madde güçlü bir iştah açan üründür. Mide fundusunda on iki parmak bağırsağına göre her gramda 10-20 kat fazla ghrelin maddesi bulunur. Tüp mide ameliyatı sırasında çıkarılan bölüm fundus kısmıdır. Bununla kişideki iştah azaltılmış ve kilo vermesine yardımcı olunmuş olur. Operasyon laparoskopik yöntemle yapıldığından, oldukça konforlu şekilde tamamlanır. Açılan 6 küçük delikten uygulandığından, ortaya çıkan ağrılarda az olur. Mide tek kullanımlık malzemelerle kesilmekte ve bu esnada mide hemen dikilmektedir. Operasyonun sonunda mide bir tüpe benzediğinden, bu isimle anılır. Midedeki kaçağın tespiti içinde, mide özel bir boya yardımıyla şişirilmekte ve kaçaklar kolayca tespit edilmektedir.

Tüp mide ameliyatının etkileri nelerdir?

Ameliyat ilk aşamada mide hacminin küçültülmesi sayesinde hastanın daha az yemek yemesini sağlayarak doymasını sağlar. Sağlıklı bir vücutta doyma hissi mide duvarındaki gerilmeyle ortaya çıkar. Mide kendine yetecek besinle doyar, duvardaki gerilimle beyne doygunluk hissi gönderir ve kişi yeme eylemini sona erdirir. Mide operasyondan sonra ince tüp şeklinde olduğundan, kişi az yemekle doyar, midedeki gerilme daha hızlı olur ve yemek yemeyi keser. Ameliyatın başka bir etkisi de açlık hormonu olan ghrelin üzerindeki etkisidir. Bu hormon mide boşaldığında beyne yemek yemelisin şeklinde sinyal göndermekte ve kişinin daha fazla yemek yemesini, dolayısıyla kilo almayı sağlar. Tüp mide ameliyatında fundus bölümü çıkarıldığından, bu hormonun üretimi engellenir. Bu ameliyatı olan kişiler az yemekten, hemen doymuş olmaktan dolayı memnuniyet duyarlar.

Tüp mide ameliyatının avantajları
Tüp mide ameliyatının dezavantajları
Tüp mide ameliyatından sonra

Ameliyat edilen hastalar ertesi gün mide pasaj grafisi çekilerek, ağızdan sıvıyla beslenebilir. Üçüncü günde sıvı alımı artan hastalar taburcu edilebilir. Bir hafta berrak sıvılarla beslenerek, 14 gün süreyle sadece sıvı alabilirler. Bundan sonra yumuşak besinlere yavaş bir geçiş olur. 1 ay sonra bütün besinler yenmeye başlayabilir. Tüp mide ameliyatından sonra hastalarda beklenen kilo kaybı %70 oranında olur. Bu ilk 6 ayda hızlı olur, daha sonra kilo verme yavaşlar. Hastaların verdiği kiloların kalıcı olma oranı %75-80 oranındadır. Kilo alma riski ise %1 kadardır.
" } ] }