Gebelikte Mide Yanması, Gebelik de hormonların değişmesi sonucu gebelik aylarına göre değişiklik gösterir. Gebelikte mide yanması en sık karşılaşılan zararsız ve geçici bir dönemdir. Mide yanması kimi gebelerde ilk 3 ay içinde görülür ve 5-6 aylıkken geçer, kimi gebelerde ise 3-9 ay kadar devam eder.
Mide yanmasının en önemli sebebi hamilelik döneminde annelik hormonlarının artması rahimdeki kasların ve yemek borusunun gevşemesi sebep olur.
Yemek borusundaki gevşeme midedeki asitlerin yukarı çıkmasına neden olur ve boğaza hoş olmayan bir yanma duygusu verir.
Gebelikte mide yanmasını önlemek: Gebelikte mide yanmasının önüne geçmek için ilk yapılacak şey kızarmış yiyecekler, kahve, asitli içecekler, (Kola, limon, sirke, salam, sosis, sucuk) aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak olacaktır. Düzenli beslemeyle hafif bir diyetle bu yanma hissini azaltıla bilinir. Gebelikte yemek öğünleri az ve sık olmalıdır, bir oturuşta tabak dolusu yemek yenmemeli.
Gebelikte beslenme: Gebelikte annenin beslenmesi diğer zamanlardaki beslenmeye oranla daha önemlidir. Anne hamile kaldıktan sonra aşırı kilo almaktan kaçınmalıdır, 9 ay boyunca toplam önerilen kilo 12 kilo civarındadır. Bebeğin beslenmesi annenin sağlıklı ve bol kalsiyum vitaminler almasına bağlıdır. Annenin iyi beslenmesi bebeğin sağlıklı büyümesine olgunlaşmasına ve annenin kendisi için gerekli vitaminleri alması hamilelik dönemini sorunsuz geçirmesini sağlar.
- Anne günlük kalsiyum almaya özen göstermelidir, bunun için yağsız peynir, ekmek, balık, az yağlı süt, yoğurt, ceviz, badem, lor peyniri, et, yeşil sebze lifli gıdalar, C vitamini ve bol meyve tüketmelidir. Gebelik döneminde demirinde önemi çoktur, kana oksijen miktarının düzenli gitmesi için normalden fazla demire ihtiyaç duyulur. Demir ihtiyacını gidermek için hayvansal gıdalar kuru tahıllar kuru meyveler ve kan yapıcı ilaçlar tüketilmelidir.
- Gebelikte süt tüketilmesinde önemi çoktur. Süt anne karnındaki bebeğin sağlığı açısında diş ve kemiklerinin gelişiminde önemlidir bebek gelişiminde önemli rol oynar ve sağlıklı bebek dünyaya gelmesini sağlar. Annenin süt tüketimi kalsiyum eksikliğini tamamlayarak kemik erimesini engeller.
Gebelikte su tüketimi: Gebelik esnasında su ihtiyacının daha artması nedeniyle günlük 8-10 bardak su tüketilmeli. Gebelikte kabızlık nedeniyle hemoroid (Basur) oluşumu engellenemez bol su tüketerek kabızlığın giderilmesini sağlayabiliriz, su tüketimi idrar yolları enfeksiyon'larını önlemek açısında da önemlidir.
- Gebelikte su tüketiminin en önemli nedeni anne karnındaki bebeğin susuz kalması erken doğuma neden olur. Susuzluk cilt kuruluğuna neden olduğu için hamile kadınlar için çok problem olur, deri susuz kaldığı için gerilir ve anne karnında hiç hoş görülmeyen çatlaklar meydana gelir, yeterli su tüketimi cildi nemli tutar ve cilde parlaklık verir.
- Suyun anne için önemi olduğu kadar bebek içinde çok önemli olduğunu unutmamak gerekli. Anne karnında bebeklerin susuz kalması bebek için ciddi riskler taşımaktadır. Gebelikte su tüketimi anne ve bebek açısında mutlaka arıtılmış veya kaynatılıp soğutulmuş, şişe su olmalıdır.