Mide Kanseri, İnsan vücudundaki organlardan bir tanesidir. Midenin vücuttaki yeri kaburgaların alt bölgesinde ve karnın üst bölgesinde bulunmaktadır. Yediğimiz besinler yemek borusundan mideye geçer. Mide yediğimiz besinleri öğütür ve sıvı duruma getirir. Sıvı duruma gelen bu besinler oradan da ince bağırsağa yol alırlar. Ve devamında sindirim aşamalarına devam etmektedir. Mide kanseri çok hızla ilerleyen bir kanser çeşididir. Ve çabuk yayılır. Çoğunlukla bir ülser biçiminde başlar. Mide kanseri bulunduğu yerdeki diğer organlara da tesir edebilir. Hemen yanındaki organlara çabuk bulaştığı gibi kan yoluyla da bulaşmaktadır.
Mide urları, midenin dış yüzeyinin içerisinden genişleyerek bağırsaklara doğru ve pankreası da etkisi altına alarak diğer organlara da bulaşabilmektedir. Mide kanseri gözeleri kan aracılığıyla karaciğere, akciğere ulaşabilmektedir. Kanser gözeleri çok çabuk yayıldığı için lenf bezlerine de yayılabilir. Mide kanserine dünya üzerinden her tarafta karşılaşabilirsiniz. Malezya, Japonya ve Şili gibi ülkelerde daha fazla olmaktadır. Bu hastalığın bazı ülkelerde, kadınlara göre erkeklerde daha çok olduğu görülmüştür. Genellikle elli ve altmışlı yaşlar arasında çok fazla rastlanıldığı görülmektedir.
Mide Kanseri Tanısı,
Mide kanserinin tanı evresi endoskopi yoluyla keşfedilir. Endoskopi sayesinde mide içerisinde neler olduğuna bakılır. Ters giden bir durum varsa mideden biyopsi alınır ve incelenir. Sonuçlarda mide kanseri bulguları varsa hemen çeşitli bilgisayarlar aracılığıyla hastalığın aşaması belirlenir. Hastalık hangi aşamada seyrediyorsa ona göre önlemler alınır.
Mide Kanserinin Belirtileri,
- Mide kanseri çoğunlukla sinsi olarak ilerleyen bir rahatsızlıktır.
- Mide urlarının tipi nasıl olursa olsun klinik olarak ve tanısal olarak özellikleri birbirlerine benzemektedir.
- Çoğunlukla belirtisini çok geç gösterir. Belirtileri rahatsızlığa özel değildir.
- Karın bölümünün mide alanında aralıklarla bazen kendini belli eder bazen de belli etmeyerek bir rahatsızlık hissi verir. Bu durum hastalığın başlangıcı olabilmektedir.
- Hastalığın ileri aşamalarına gelindiğinde, hastada çok fazla kilo kaybı meydana gelmektedir.
- Sürekli olarak karın ağrısı şikayeti başlar.
- Hastada iştahsızlık başlar.
- Yemek yerken yutma güçlüğü hisseder.
- Midesi sürekli bulanır ve ardından kusmalar başlar.
- Midesinin sürekli dolgun olduğunu hisseder ve midesinde şişkinlik oluşur.
- Ve hasta kendisini sürekli halsiz hisseder.
- Vücutta gizli kanamalar oluşur. Bazı hastalar kan tükürebilir fakat kan tükürme çok sık rastlanılmaz.
- Hastaların bazıları karaciğerlerinde büyümenin meydana geldiğini söyler.
- Bazı hastalarda sarılık meydana gelir.
- Bazıları karın bölgesinde sıvıların çoğaldığını söyleyerek hastanelere başvurmaktadır.
- Bu belirtilerin hepsi sadece mide kanserinden kaynaklandığı söylenemez. Aynı şekilde reflü, ülser, gastrit gibi diğer hastalıklarında neden olduğu söylenebilir.
Mide Kanserinin Risk Faktörleri Şunlardır,
Mide kanserinin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Genel bir sıralama yapacak olursak şu nedenleri ele alabiliriz.
Cinsiyet: Bu rahatsızlığın erkeklerde daha çok olduğu görülmektedir. Kadınlarda daha az gelişmektedir.
Yaş: Mide kanseri olan insanların genelinin yaşı yetmiş iki yaş ve üzerindedir.
Irk: Amerika toplumundaki insanlarda çok fazla görülmemektedir. Fakat Amerika’ya oranla Asya ve Afrika toplumlarında çok fazla görülmektedir.
Sigara: Sigara içenlerde mide kanserine yakalanma riski daha çoktur. Sigara içmeyenlerde bu oran azdır.
Diyet: Yiyecekler açısından tuzlanmış olan, turşuya basılmış olan, tütsülenmiş olanlar ve çok fazla tuz içeren ya da barındıran gıdaları tüketen insanların mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Bu konuda en çok araştırma diyette yapılmıştır.
Bazı hastalığa sahip olanlarda mide kanseri oranı artmaktadır. Çünkü mide içerisinde iltihaplı rahatsızlıklar varsa mide kanserine sebep olmaktadır.
Helikobakter pilori bakterisi: Bu bakteri çeşidi midede var olmaktadır. Bu bakteri uzun süre boyunca midede yaşamaktadır. Tedavi edilmezse midede birçok rahatsızlığa neden olur ve mide kanseri riskini arttırır.
Kalıtsallık: Çok nadir görülür. Ailede olan mide kanserinin çocuklara sirayet ettiği pek görülmemiştir.
Radyasyon: Radyasyona maruz kalmak mide kanserine sebep olmaktadır.
A kan grubu: Bu kan gurubunda olanlar da bu risk faktörleri altındadır.
C ve A vitaminleri: Bu vitaminlerden yoksun kalan insanlarda mide kanseri gözükmektedir.
Çeşitli ilaçlar ve antibiyotikler: Sürekli alınan ilaçlar midenin kendini korumasına engel olmaktadır. Bu durumda mide kendini koruyamazsa midede hasar meydana gelir bu durumda kanser riskini arttırır.
Mide Kanserini Önlemek İçin Alınacak Tedbirler Şunlardır,
- Meyve ve sebzeleri taze olarak tüketmek ve temiz sular ile yıkamaz.
- Bol bol C vitamini takviyesinde bulunmak.
- Yemekler de sarımsak tüketmek.
- İçtiğiniz çaylar arasında yeşil çayı bol olarak tüketmek.
- Pişirilmemiş etlerden uzak durmak. Etin çok pişmiş olmasına dikkat etmek.
- Çok fazla stres yapmamak.
- Sağlıklı ve düzenli beslenmek.
- Düzenli olarak tetkikler yapmak
Mide Kanseri Hastalığının Tedavisi,
Mide kanseri olanlar için temel tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Erken aşamada konuşan teşhis yapılan cerrahi müdahale ile hastanın hayatta kalma zamanı açısından çok mühimdir. Cerrahi müdahale ile hastanın midesinin bir kısmı ya da tamamı alınabilir. Eğer midenin tamamı alınmışsa, hastaya yeni bir mide yapılır. Bu mide ise bağırsaklardan yapılmaktadır. Hasta bundan sonrada olağan bir biçimde hayatına devam edebilir. Bazı hastalarda ise mide alındıktan sonra ilaç tedavisi veya ışın tedavisi yapılmaktadır. Sizlerinde eğer bu tür sorunlarınız varsa çok zaman kaybetmeden bir doktora başvurun. Erken teşhis hayat kurtarır.