Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Fıtığı

Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı, ülkemizde çok yaygın olmasa da, birçok insanda görülebilen bir durumdur. Anatomik olarak midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkmasıyla meydana gelir. Mide fıtığının ana nedeni, midenin üst kısmında bulunan kasların gevşek olmasıdır. Mide fıtığı en çok yaşlı bireylerde görülür ve genellikle 50 ila 60 yaş arasındaki kişiler bu sağlık sorununa daha yatkındır. Bu yaş grubundaki bireyler, mide fıtığı riski taşıyan grupta yer alır. Mide fıtığı insanlarda belirgin belirtilere neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda, bireylerin acilen uzman bir doktora başvurarak sorunun çözümünü sağlamaları gerekmektedir. Çünkü mide fıtığı, diğer fıtıklar gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Mide fıtığı, eğer dikkate alınmazsa kısa sürede reflü problemlerine yol açabilir. Bu durum, diğer sağlık sorunlarına yol açabileceği için bireylerin dikkatli olmaları ve zamanında müdahale etmeleri birçok problemin önlenmesini sağlayacaktır.

Mide Fıtığı Neden Olur?

  • Karın içi basıncının normalden daha fazla artması durumunda, insanlarda mide fıtığı görülme riski oldukça yüksektir. Bu nedenle gençlerde de farklı nedenlere bağlı olarak karın içi basıncının artması durumunda bu sorun kontrol edilmezse mide fıtığı sorunu ortaya çıkabilir.
  • Bireylerin farklı hastalıklar nedeniyle sürekli olarak kusması ve öksürmesi gibi durumlarda mide kasları zarar görür ve bu gibi sarkma problemleri ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu durum ise zamanla fıtık sorununa neden olur. Üstelik bu durum çok kısa sürelerde gerçekleşebilir.
  • Bu durum bazen hamile kadınlarda, hamilelik sonrasında meydana gelir. Hamilelik süresince karın içi basıncı oldukça fazla olur. Bu durumlarda, hamilelikten birkaç yıl sonra mide fıtığı görülebilir.
  • Son olarak mide fıtığına neden olan önemli bir durum ise aşırı kilolardır. Aşırı kilo nedeniyle mide genişler ve mide kasları zarar görür. Bu durumda farklı sorunların yanı sıra mide fıtığı da görülebilir.

Mide Fıtığı Türleri

Mide fıtığı iki farklı şekilde görülür. Bunlardan biri, midenin yemek borusu tarafına sarkmasıdır. Diğeri ise tıbbi olarak "paraösefagal fıtık" tipidir. Bu fıtık tipi daha çok kadınlarda oluşur. Paraösefagal fıtık, az görülse bile insanlarda hayatı daha fazla etkilediği için daha tehlikeli olabilir. Bazı insanlarda fıtığın aşırı ilerlemiş olması nedeniyle ameliyat yapılamaz. Bu durumlarda bireyler, kanser hastalığına dönüşmesinden endişe ederler. Aslında midede farklı enfeksiyonların olmaması durumunda mide fıtığı, kanser hastalığına dönüşmez.

Mide Fıtığı Belirtileri

Mide fıtığı, ilk zamanlarda herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Sorun ilerledikçe, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar. Özellikle göğüs kemiğinin alt kısımlarında yanmalar ile başlayan belirtiler zamanla ağızda ani olarak berrak bir su ya da gıda gelmesi gibi durumlarla kendini gösterir. Mide fıtığı, ilk zamanlarda minimal belirtiler gösterse de ilerleyen dönemlerde daha da artarak bireyin hayatını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Fıtık ilerledikçe, boğulma hissi, ses kısıklığı ve öksürük gibi belirtiler çok sık karşılaşılan semptomlar arasında yer alır. Bazı bireylerde boğazın sık sık gıcıklanması gibi durumlar da görülebilir. Eğer bu gibi belirtiler varsa, erken teşhis için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra, paraösefagal mide fıtığında mide kanaması ve ağızdan kan gelmesi gibi durumlar gözlenebilir. Bu gibi belirtiler meydana geldiğinde, mide fıtığı teşhisi konulursa tedaviler hızlandırılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Mide Şişkinliği Belirtileri ve Tedavisi

Mide Borusu Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Borusu Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sürekli Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mide Asidi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Asidi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Mide Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mide Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?